Mooie voorstelling en wedstrijd presenteren op Wereldburgerdag Koning Willem I College 


Op 29 mei 2015 vond alweer de vierde Wereldburgerdag van het Koning Willem I College plaats. Het was een goed georganiseerde dag, waarop bezoekers konden genieten van verschillende presentaties en wederom een mooie theatervoorstelling. De voorstelling was gebaseerd op de verhalen van de stagiaires die vorig jaar op de Filipijnen hun stage liepen.

Zo'n 60 studenten die de lessenserie van Werken aan de wereld gevolgd hebben, hielden hierover verschillende presentaties. Zo was er een presentatie over hamburgers en de connectie met duurzaamheid en een rap met een aangrijpende tekst. De presentaties met de meeste originaliteit en de meeste diepgang werden beloond.  

Vervolgens was er weer een mooie theatervoorstelling gebaseerd op de verhalen van de Filipijnen-stagiaires. Na de voorstelling werden 5 stagiaires geïnterviewd over hun ervaringen. Dit leverde enthousiaste verhalen op. De stagiaires vonden het confronterend dat het land zo arm is. Ze zijn veelal in contact gebleven met de mensen die ze er ontmoet hebben en helpen ze bijvoorbeeld met geld voor medicijnen. Sommigen hebben heimwee naar het leven op de Filipijnen en zouden graag nog een keer gaan. Ook gaan sommigen Nepal helpen omdat daar net de aardbeving is geweest.

De stagiaires hebben veel geleerd. Cora: “Je geeft iets en krijgt er heel veel voor terug", "Er wordt een spiegel voorgehouden", "Ik heb mezelf moeten aanpassen”. 

 

Indrukwekkende voorstelling en optredens tijdens derde Wereldburgerdag (2014) Koning Willem I College

 

Op 13 juni 2014 genoten ongeveer 200 studenten van diverse afdelingen van een indrukwekkende theatervoorstelling, bedacht en opgevoerd door studenten Artiest/Theateropleiding. Op basis van de verhalen van de 10 stagiairs die eind 2013 in Kenia en op de Filipijnen stage liepen, maakten zijn een voorstelling vol humor en herkenning over het dagelijks leven daar. Tijdens de voorstelling waren de stagiairs zelf ook aanwezig. Vervolgens interviewde Henk Langehuijsen hen over hun avonturen en hoe dit hen veranderd had. "Ik ben gewoon verliefd geworden op de Filipijnen" straalde Pleun, doktersassistente. "Ik heb geleerd verder te kijken dan de buitenkant van mensen. Mooie kleding, een hippe telefoon: het interesseert me niet meer zo. Ik ben geintereseerd in de mens eráchter. Dat heb ik vooral meegenomen van mijn tijd in Kenia". En unaniem waren ze het erover eens dat het leven en werken in een ontwikkelingsland je rijker maakt. En zelfstandiger. Zeker ook doen, was hun advies aan het publiek.

 

Na de voorstelling volgden nog twee andere optredens. Studenten Techniek en Tandartsassistent stonden voor het eerst van hun leven op het podium met een zelf geregisseerd optreden met theater, muziek en zang over reizen en wat dat je brengt. Oud-student van het Koning Willem 1 College en deelnemer aan The Voice Jarno Ibarra gaf een vervolgens een indrukwekkend show. Iedereen die een bijdrage leverde aan deze Wereldburgerdag: hartelijk dank!

 

Tweede Wereldburgerdag (2014) ROC Midden Nederland

 

Studenten en docenten van het Welzijn College van ROC Midden Nederland beleefden op donderdag 17 april 2014 de tweede editie van de Wereldburgerdag. Voor docenten waren er verschillende workshops, waaronder een workshop van Ralien Bekkers, jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. Bovendien konden zij een masterclass over wereldburgerschap volgen.

Ook voor studenten waren er diverse workshops met als hoofdthema 'duurzaamheid'. In één van de workshops maakten de studenten een gezonde energydrink, in een andere workshop zochten ze een duurzame oplossing voor niet-duurzame zaken op de Vondellaan, en in een derde workshop maakten ze met een “Crea Pitch” een overtuigend statement op het gebied van duurzaamheid. Deze workshops werden afgesloten met een prijsuitreiking.

Ten slotte was er een Nederlandse première met een interactieve installatie over voedselgedrag door NCDO.

 

 

Creativiteit volop tijdens tweede Wereldburgerdag (2013) Koning Willem I College 


Met deze dag sloten 200 studenten de lessenserie af waar ze de afgelopen weken aan werkten. Op creatieve wijze presenteerden zij in de theaterzaal wat zij leerden over armoede, millenniumdoelen en ontwikkelingssamenwerking. Een groepje verwerkten hun mening over armoede op ontroerende wijze in een lied op de melodie ‘Als er nooit meer een morgen zou zijn’ van Marco Borsato: "Help elkaar samen, want dan staan we sterk. Nee, we kijken niet toe, we gaan aan het werk." 

De publieksprijs wonnen de studenten medewerker gehandicaptenzorg, die aan de hand van de duurzame merkenvergelijkingssite www.rankabrand.nl een college maakten. Voor welke merken wordt het meest reclame gemaakt? En hoe scoren die op duurzaamheid? Ze onderzochten hoeveel studenten UGGs dragen en kwamen tot de ontdekking dat dat merk erg slecht scoort op arbeidsomstandigheden en milieu aspecten. “Door dit project ben ik bewuster geworden wat ik koop. Denk er ook maar eens over na”, aldus een van de studenten. Drie directiesecretaresses-in-opleiding maakten een bordspel met vragen over armoede en de millenniumdoelen. Met hun mooie ontwerp en inhoudelijk sterke vragen, wonnen zij de prijs van de aanwezige vakjury. Naast deze presentaties was er een aantrekkelijk programma met toneel, dans en raggae muziek. Een groep studenten sloot het programma af met muziek, presentaties, films en een talkshow rondom voedselproblemen in de wereld. Wat kunnen wij doen zodat er niet meer iedere 3 ½ seconde iemand hoeft te sterven aan honger? Hoe zit het met de producten in de kantine van onze eigen school, zijn die wel kinderarbeidvrij? Door interviews met deskundigen van o.a. Oxfam Novib en het hoofd inkoop van het college, lieten zij duidelijk zien en voelen dat wij zelf iedere dag een keuze kunnen maken om eerlijke producten te kopen. En daarmee een steentje bij kunnen dragen aan een betere wereld.

 

Wereldburgerschap in de praktijk voor studenten Welzijn van ROC Midden Nederland (2013)

Met hamers oude telefoons open slaan op zoek naar metalen, een quiz over doorspoelen van het toilet, nadenken over wat je wel en niet draagt uit je kledingkast.  Zo werd wereldburgerschap opeens concreet voor de 140 studenten Welzijn van ROC Midden Nederland. Op 17 april volgden zij een aantal workshops waarin zij konden ontdekken wat hun leven te maken heeft met de wereld, en wat de wereld kan betekenen voor hen. Een inspirerende dag, georganiseerd door mede-studenten, die zeker herhaald zal worden!

In de hal was het vanaf de start een gezellige drukte. Een dj zorgde voor een juiste sfeer, in de pauze werd er gedanst en iedereen werd voorzien van wereldse hapjes die door de studenten uit een van de workshops met zorg bereid waren.

Studenten van de diverse welzijnsopleidingen konden kiezen uit workshops over eerlijke kleding, internationaal stage lopen, koken, theater, beeldvorming en vooroordelen, een digitaal spel over Darfur in Soedan,  recyclen en duurzaamheid.

Door Marieke Eyskoot, expert in eerlijke kleding, dachten studenten na over hun koopgedrag. Draag je wel alles wat je koopt? Wat is je grootste miskoop? Onder welke omstandigheden is mijn jeans gemaakt? Veel studenten downloaden meteen de gratis app van www.talkingdress.nl en waren verbaasd over het aanbod van eerlijke kleding. Ook stuurden studenten tweets rond over de workshop.

Andere studenten kropen in de huid van een journalist in Darfur, West-Soedan. Een virtuele reis zetten ze aan het denken over hoe moeilijk het is in oorlogstijd om een beeld te krijgen van de situatie in deze regio.  Verbaasd waren de studenten tijdens de duurzaamheidsquiz van de Nationale Jeugdraad dat je door het gebruik van ledlampen 90% bespaart op elektriciteitskosten. En dat kauwgom op de straat er 25 jaar over doet om te vergaan, zette studenten aan het denken. De prullenbak is toch wel verstandiger, merkten ze op.

Meer weten over deze dag en hoe studenten de workshops hebben ervaren? Neem contact op met Patricia Nieuwenhuizen.

 

 

Voorstelling 'Nooit Meer Rijst' maakt indruk (2013)

 

Zeventig ROC studenten drommen voor de ingang van de schitterende theaterzaal van het Koning Willem 1 College in Den Bosch. Vandaag is er een speciale voorstelling te zien. Zes studenten van het Koning Willem 1 College en het ROC Midden Nederland hebben drie maanden stage gelopen op de Filipijnen. Studenten van de artiestenopleiding hebben inspiratie gehaald uit blogs die ze  tijdens hun verblijf schreven en hier de voorstelling ‘Nooit Meer Rijst’ van gemaakt. Eind februari werd deze twee keer opgevoerd.

 

De eerste scène speelt zich af op een feest, totdat een van de studenten een lijk vindt. Het blijkt een begrafenis te zijn. De hele voorstelling bestaat uit dit soort komische, maar soms ook tragische, cultuurverschillen. Zoals de seksuele voorlichtingspreek van een pastoor, die zegt dat je van de pil doodgaat. Hierdoor wordt duidelijk dat op de Rooms-Katholieke Filipijnen over veel zaken anders wordt gedacht dan in Nederland.

 

Na afloop van de voorstelling worden twee van de studenten die naar de Filipijnen zijn geweest, naar voren gehaald voor een gesprek. Hoewel ze zich niet in alle scenes herkenden, vonden ze dat sommige dingen uit hun verblijf treffend werden neergezet. “Op de Filipijnen is de dood echt een feest. Je geest wordt dan namelijk  teruggegeven aan God,” reageert een van de studenten.

 

Ook vertellen ze over hun stage-ervaringen: het geven van seksuele voorlichting aan jongeren. Geen makkelijke klus op de Filipijnen, waar tienerzwangerschappen aan de orde van de dag zijn. “Tijdens onze voorlichting mochten we niet praten over voorbehoedsmiddelen en moesten we de presentatie zelfs laten goedkeuren door de burgemeester!”  De studenten zijn hierdoor   erg creatief geworden en hebben hun voorlichting vooral ingestoken op de gevaren van onveilige  seks: soa’s en ongewenste zwangerschappen. “We mochten wel plaatjes van soa’s laten zien, maar vooraf moest er dan verteld worden dat het plaatje schokkend kon zijn. Het gevolg was dat de helft van de Filipijnse jongeren onder de tafel kroop. Na een gezamenlijke  3 – 2 – 1 lieten we de foto zien, waarop de Filipijnse jongeren een bewonderende ‘aaaah’ lieten horen.” Er werd dus ook gelachten tijdens de voorlichting. Hierdoor kregen de studenten het gevoel dat hun verhaal goed aankwam.

 

De bezoekers van de voorstelling hebben zichtbaar genoten van de voorstelling en zijn erg geïnteresseerd in de ervaringen op Filipijnen van de studenten. Zij zijn vooral benieuwd of ze of ze veel last van heimwee hebben gehad en hoe de reis hen heeft veranderd. “Ik ben nu een stuk geduldiger en relaxter geworden, maar ik ben inmiddels ook weer gewend aan de Nederlandse cultuur,” aldus een van de studenten. Een andere student vult aan: “Mijn ervaring op de Filipijnen is een verrijking voor mijn leven.”

 

 

 

 

 

 

Eerste Wereldburgerdag Koning Willem I College (2012)

 

Theater, cabaret, film, beatbox en talenten van tal van studenten op het podium. Dat waren de hoofdingrediënten van de Wereldburgerdag die het Koning Willem I College op 1 juni voor een paar honderd studenten organiseerde. De dag startte met de voorstelling Hakuna Matata. Studenten theater voerden een ontroerende en grappige voorstelling uit, die geïnspireerd was op de verhalen van hun vier medestudenten die hun vakstage  liepen in Kenia. Met humor lieten zij de verkeerschaos zien, hun moeite met alle rijst en bonen, hun manieren om leuke en leerzame taken te krijgen in het weeshuis waar ze werkten. Ze verbeeldden de dromen van de kinderen die zij ontmoetten ('I want to become somebody') en de emoties bij de begrafenis van het kindje van hun stagebegeleider. Ellen, een van de stagiaires, was onder de indruk van de vertolking van 'haar' verhaal. Ze kan iedereen een buitenlandstage aanraden. 'Mensen in Kenia maken van iets kleins, iets moois. Daar kunnen wij nog veel van leren. Ik zou het zó nog een keer doen!'

 

De studenten van dit ROC organiseerden deze dag en zorgden zelf voor de invulling. Het ging daar niet alleen om wereldburgerschap ver weg, maar ook over dichtbij. Over wat je hier kan doen om de wereld een beetje beter te maken.  Een student met een Armeense achtergrond rapte over vrijheid ('miscommunication is the complication'). Studenten met Somalische, Turkse en Afghaanse roots demonstreerden hun zang- en danstalent.  Ook maakten twee jongeren een dansvoorstelling omdat zij zouden willen dat jongeren met homoseksuele gevoelens hun verhaal thuis beter kwijt zouden kunnen. Ook zij kregen een daverend applaus.