Samenwerkingspartners

Onlangs publiceerde Marije van Gent, onderzoeker bij het NCDO, een leuke column over het verrassende verband tussen de lessenserie Werken aan de wereld en de stijgende populariteit van fairtrade chocolade in de supermarkt.

Marije is gespecialiseerd in evaluatiemethodieken en effectonderzoek en heeft (onder andere) de effecten van de lessenserie van Werken aan de wereld gemeten. Ook doet ze onderzoek naar wat Nederlanders weten en vinden van mondiale vraagstukken en hoe dit in hun gedrag tot uiting komt.

"Ik interviewde vorig jaar een aantal jongeren die op hun mbo een lesprogramma volgden, dat hen meer bewust moest maken over duurzaamheid en de wederzijdse afhankelijkheid in de wereld. Sommigen hadden een bijbaantje als vakkenvuller. Wat bleek: dat groepje had in de les over fairtrade bedacht wat hun bijdrage aan een betere wereld zou worden. Als vakkenvullers gingen zij ervoor zorgen dat de fairtrade producten meer in het zonnetje werden gezet in hun supermarkt. Dus verhuisden ze de fairtrade repen naar een goed in het oog springende plek (en vulden ze wellicht de andere chocolademerken die wat minder duurzaam waren iets minder goed aan…)"

Toeval of niet: in 2013 kochten consumenten meer fairtrade chocolade in de supermarkt!

Lees de hele column op OneWorld.nl