Samenwerkingspartners

Begin deze maand keerde Liesbeth terug van haar stage in de jeugdzorg op de Filipijnen. Werken aan de wereld verstuurde een persbericht over haar belevenissen, en hoe de stage haar veranderd heeft. Het bericht is inmiddels opgepikt door de lokale media in Zeist, waar Liesbeth woont. Het persbericht vind je hieronder.

 

Liesbeth Zomer uit Zeist terug van stage op de Filipijnen

Studente Liesbeth Zomer (25) uit Zeist keerde begin deze maand terug na een stage in de jeugdzorg op de Filipijnen. Liesbeth liep twee maanden stage voor haar opleiding Pedagogisch Medewerker Jeugdzorg aan het ROC Midden Nederland. De stage maakt deel uit van het project Werken aan de wereld, een initiatief van VSO Nederland, Koning Willem I College en ROC Midden Nederland. Dit project wil mbo-studenten laten ervaren hoe zij verbonden zijn met de wereld en kunnen helpen problemen op te lossen. "Ik zal nooit meer zeuren over zoiets als het weer, of het warm water dat weer eens op is."


Liesbeth liep stage op de afdeling Jeugdzorg van de gemeente Cordova op het eiland Cebu, in het midden van de Filipijnen. De afdeling behandelt hulpvragen van kinderen en ouders, bijvoorbeeld over voogdij. Daarnaast verrichtte Liesbeth veldwerk, waarbij zij bekeek hoe de omstandigheden thuis waren van de kinderen die langskwamen. "Kinderprostitutie, drugsgebruik, spijbelen, ondervoeding en armoede zijn slechts een losse greep uit de problemen die hier spelen. Tijdens mijn eerste case moesten we, samen met lokale collega's en onder politiebegeleiding, al meteen twee kinderen ophalen die door hun vader bij hun moeder waren weggehaald. Een heftige situatie."

De armoede en slechte gezondheidszorg hebben diepe indruk op Liesbeth gemaakt. Maar ook de manier waarop de Filipino's ermee omgaan vond ze indrukwekkend: " In Nederland zeuren we bijvoorbeeld elke dag wel over het weer. Zoiets onbenulligs! Op de Filipijnen hebben ze, naar mijn idee, zoveel meer om over te klagen, maar al zijn er overstromingen door de vele regen: ze pakken het leven weer op en gaan weer verder. Ik zal nooit meer durven zeuren over het weer, iets wat ik hiervoor wel deed."

De ervaring op de Filipijnen heeft Liesbeth veranderd. "De instelling om alles van dag tot dag te bekijken wil ik zeker met me meenemen, hoewel ik dat soms wel moeilijk vind. Maar je kunt beter kijken naar wat je wél hebt dan naar wat je niet hebt. Tel je zegeningen!" Deze (levens)lessen en andere ervaringen zal Liesbeth de komende maanden met studenten op ROC Midden Nederland delen door het geven van presentaties.