Weer terug in Nederland

Geplaatst op maandag 19 jan 2015 om 09:01

Weer terug in Nederland! Waar moet ik beginnen, ten eerste was deze ervaring veel beter dan mijn verwachtingen. Ik weet nog erg goed dat ik een aantal maanden voordat we naar de Filipijnen zouden vertrekken, ik erg zat te twijfelen. Wil ik dit wel, kan ik wel zo lang zonder al mijn vrienden en familie? Toen ineens twee maanden voor vertrek kreeg ik er steeds meer zin in, tot ineens ik op 2 september in het vliegtuig zat. Ik herinner me de reis als de dag van gisteren. Eenmaal daar bleek het echt super te zijn, prachtig land, leukste mensen ooit en een hele fijne sfeer. 

Drie maanden later op 2 december was het alweer tijd om naar huis te gaan, dikke tranen op het vliegveld tijdens het afscheid nemen van de families. En ineens leek het weer precies hetzelfde als 2 september, alleen dan een stuk minder spannend en verdriet inplaats van blijdschap. Toen we van Nederland naar de Filipijnen gingen wist ik dat ik over 3 maanden weer thuis zou zijn en ik iedereen weer zou zien. Maar nu wist ik dat ik geen idee heb over wanneer en of ik al deze mensen nog ooit ga zien. En naast dat dat ik blij was om weer in Nederland te zijn, zag ik ook erg tegenop. Maar toch het moment dat ik op Schiphol de aankomsthal in kwam lopen en mijn familie daar stond te wachten weer erg fijn ze weer te kunnen knuffelen.

Nu ben ik al weer bijna 3 weken thuis in dit kleine, saaie en koude kikkerlandje. De eerste dag besefte ik nog niet helemaal dat ik weer thuis was, maar na de 2e dag werd ik toch wel erg chagrijnig. Ik vond alles hier koud en stom, ik had nergens zin in en probeerde zo veel mogelijk mensen te ontwijken. Ik vond het ook totaal niet leuk als mensen vroegen hoe het was. En ik miste mijn gastgezin heel erg.

Nu na 3 weken gaat het al stukken beter, ik werk weer en ik ben weer druk met school en vrienden. Maar toch mis ik het nog steeds en wil ik zo snel mogelijk weer terug. Ik merk nu ook heel erg de verschillen tussen de Filipijnen en Nederland. Vooral de mensen kan ik mij hier erg aan irriteren, als je kijkt hoe druk iedereen altijd is, hoe iedereen zo op zichzelf is en altijd maar levenloos naar hun telefoons zitten te staren, hoe snel dingen moeten gebeuren en hoe netjes en stipt alles is. Daar in de Filipijnen is alles zo veel fijner en relaxter, dat is wel een van de grootste dingen die ik mis. En ook de mensen die daar allemaal zo onschuldig, hartelijk, lief en zorgzaam zijn. Of de chaos overal, vooral in het verkeer (soms wel gevaarlijk) maar dat maakt het allemaal zo makkelijk en zorgeloos.

Qua zorg besef ik nu wel hoe extreem goed wij het hier hebben, na mijn stage daar en alle dingen die ik heb gezien. Maar ook qua uitkering, banen en geld is het hier goed geregeld. Wat ik sowieso mee neem uit dit land, is de liefde, het optimisme, de vrolijkheid en het niet altijd oordelen van alles en iedereen. Probeer meer te genieten van kleine dingen of momenten en leef meer per dag.

Al met al was dit een geweldige ervaring die ik nooit meer zal vergeten.

groeten van Anne

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Je emailadres wordt niet gebruikt voor commerciƫle doeleinden.