Stage in Watamu

Geplaatst op donderdag 3 okt 2013 om 16:10

Jambo jambo hoe gaat het met iedereen?

 

Het is ondertussen alweer drie weken geleden dat ik iets van me heb laten horen. Oeps. Komt omdat er hier altijd wel duizend interessantere dingen te doen zijn dat op mijn laptop tikken. Omdat ik jullie niet te jaloers wil maken zal ik het in dit blogje over mijn stage hebben en niet over de uitstapjes die we in het weekend maken.

Vijf dagen per week zijn mijn tijdelijke broertje en ik te vinden bij God our Father, Home for needy children. Het is dus een tehuis waar kinderen komen waarvoor niemand wil of kan zorgen. Er wonen op dit moment 118 kinderen, de leeftijd is variërend van een paar maanden tot 18 jaar. Het is een heel groot terrein met veel gebouwtjes erop. Er lopen veel dieren rond, er wordt lesgegeven en de kinderen eten en slapen hier. Het krijgt geen steun van de overheid en het moet dus zelf inkomen generen. Dit valt niet altijd mee, vooral omdat het zo grootschalig is is er veel geld nodig. 

Ondertussen hebben we hier al vier weken stage gelopen. Vandaag was misschien nog wel de leukste stagedag! De kinderen van Class 1 t/m Class 4 krijgen les op het terrein van God Our Father en gaan dus nooit van het terrein af. Daarom hadden Joeri en ik besloten om een schoolreisje te organiseren voor Class 1. Na heel wat geplan was vandaag dan de dag van de uitvoering. Het was echt beter dan we hadden durven hopen!

Vanochtend vroeg werden we opgepikt door een busje. De eerste bestemming was de Watamu Turtle Watch. Onderweg hier naar toe zaten de kinderen al tegen het raam geplakt. Niet alleen omdat er meer kinderen meereden dan dat er zitplaatsen waren maar ook omdat ze dit allang niet meer hadden gezien. Hun leven speelt zich echt af tussen vier muren.  De Turtle Watch was mooi om te zien. Het is te vergelijken met de Zeehondencrèche in Pieterburen. Maar dan voor die dieren met een schild achterop. Deze diertjes waren helaas niet aanwezig op het moment dat we binnen kwamen, maar net toen we klaar waren met de rondleiding kwamen er twee binnen. De schildpadden werden onderzocht, gemeten, gewogen en gechipt. Daarna konden ze worden vrijgelaten. Wij snel de kinderen achterin de bus gepropt en naar het strand gereden. De kinderen waren super enthousiast! Niet alleen om de schildpadden, maar ook omdat ze nog nooit op het strand waren geweest. Huh? Ja, hier heb je de mooiste stranden die ik ooit heb gezien, een paar kilometer van het weeshuis, maar ze waren er nog nooit geweest. Het loslaten van de schildpadden was leuk om te zien. Net dat spotje van het WNF.

We besloten nog wat langer op het strand te blijven. De kinderen hadden de tijd van hun leven volgens mij wat een lol allemaal. Twee uur hebben we daar gespeeld en daarna hebben we met zijn alle gelunched op het strand. Op zijn Afrikaans, zonder bestek, want je hebt al twee handen toch? Schilt ook weer afwas. 

Rond half drie zijn we naar de Snake Farm gegaan. Dit is een groot reptielenhuis, ook in Watamu. Van te voren waren we een beetje bang dat de kinderen dit te spannend zouden vinden. Was niet terrecht, de kinderen maakte ruzie om wie de slang vast mocht houden, en wilde het beste plekje toen we naar de krokodil gingen kijken. Om vier uur waren we weer thuis. De kinderen vonden het gelukkig fantastisch. Daarom willen Joeri en ik ook Class 2, Class 3 en Class 4 ergens mee naar toe nemen. 

Bij God our Father wordt er elke dag gelachen. De kinderen zijn allemaal super dankbaar voor wat zij nu hebben, omdat ze weten dat het ook anders kan. Vaak komen ze uit een levensbedreigende situatie, maar bij God our Father zijn ze veilig. Ook krijgen ze genoeg te eten en te drinken, hebben ze onderdak en wordt er gezorgd dat ze naar school kunnen. Je kan je voorstellen dat zorgen voor 118 kinderen aardig wat geld kost. Omdat ik weet dat het geld hier goed besteedt wordt wil ik voor dit project geld inzamelen. Degene die hier een steentje aan bij wilt dragen kan iets overmaken naar 3260.48.936 t.a.v. J.A. van Wordragen met als omschrijving God our Father. Met dit geld wil ik de scholing voor de kinderen gaan verbeteren zodat ze meer kans hebben op een goede toekomst. Bijvoorbeeld materialen aanschaffen en schoolgeld betalen. Natuurlijk houd ik jullie op de hoogte met wat er met het geld gebeurd! Iedereen alvast bedankt namens de kinderen!

Verder in het nieuws; We hebben al twee dagen geen water thuis, Joeri en ik hebben een fiets gekocht, we zijn allebei al de eerste keer ziek geweest, mijn Swahili wordt met de dag beter en mijn huid zwarter. 

Het weer; warm warm en warm. En het wordt nog steeds elke dag warmer.

De tijd vliegt hier! Voel me helemaal thuis en vind het jammer dat de eerste maand er alweer op zit...

Jullie horen nog van me!

 

Kwaheri (houdoe hè)

 

 

 

 

 

Reacties

 • Pa En Ma zei:

  Jambo jambo Bart, Ongelofelijk dat die kinderen nog nooit strand hebben gezien, of iets anders dan het terrein van God our Father. Wat een feest moet dat vandaag zijn geweest; dat is ook wel op die gezichtjes af te lezen. Deze dag zullen de kinderen vast niet snel vergeten. We zijn ervan overtuigd dat het geld daar goed besteed wordt! Groetjes van ons eigen strandje aan de Maas, met klei en koeien ;-))

  Geplaatst:
 • Nel zei:

  Hallo Bart Wat een goed idee om met een groep kinderen 'gewoon' naar het strand te gaan. Fijn om te lezen dat het goed met je gaat en dat je zowat ingeburgerd bent. Hou je goed!

  Geplaatst:
 • Carla (kw1c) zei:

  Hé Bart,

  Wat word ik blij van het lezen van jouw verslag en het zien van die prachtige kinderen. Wat een mooi verhaal en wat een bijzondere ervaring hebben jullie ze laten op doen. Dit vergeten ze nooit meer. Wat een eenvoudige manier om het verschil voor hen te maken. Ik kan me voorstellen dat jullie er zelf ook nog van nagenieten. Wat ben jij daar toch op je plek! Geniet er iedere dag van Bart want de dagen vliegen voorbij. Ik blijf jou graag volgen op je avontuur.

  Veel succes!

  Dikke groet, Carla

  Geplaatst:
 • Monique Kw1c zei:

  Hoi Bart, Mooi verhaal! En superleuke foto's! Die groepsactiviteit voor Class 1 kan je zo in je integrale opdracht gebruiken. Lees en zie dat het je goed gaat, ik blijf je volgen. Geniet ervan. Groetjes, Monique (en Wies)

  Geplaatst:
 • Philip En Tonny Somers zei:

  Hoi Bart!! Wat een leuk idee van dat schoolreisje dat zo te zien op de foto's goed geslaagd is. Fijn dat je het zo goed naar je zin hebt. Het gaat je goed!!!

  Groetjes Philip en Tonny

  Geplaatst:
 • Marino Ligtvoet zei:

  Beste Bart,

  We kennen elkaar niet, maar er wordt wel regelmatig over jou en mij gesproken aan jullie keukentafel en aan onze lunchtafel bij Cello. We hebben het dan over de trots van je moeder en mijn passie voor Afrika en haar cultuur. Met grote bewondering lees ik je verhalen en geniet van je enthousiasme. Zelf heb ik ook gelogeerd in een weeshuis in Ghana en weet hoe het voelt dat je zoveel kunt betekenen voor die kinderen met eigenlijk helemaal niets. Ik ga vanavond geld naar je overmaken, waarmee jij leuke en leerzame spulletjes kunt kopen voor de kinderen. Je koopt ze gewoon bij de marktkoopman in het dorp, dan heeft hij er ook nog wat aan. Als je me maar wel beloofd dat je afdingt, want die Afrikanen hebben allemaal de neiging om die Mzungu te belazeren.......... Fijne tijd nog.

  Geplaatst:
 • Leendert zei:

  Bart jongen ik krijg gewoon kippenvel als ik je verhalen lees. wat ben je goed bezig! Wat zullen ze blij zijn met je daar. succes nog en ook heel veel plezier, groetjes uit het natte en koude amsterdam,

  Geplaatst:
 • Tante Rita zei:

  Lieve Bart, wat fantastisch om jou daar zo bezig te zien! Het "werken" daar temidden van die kinderen lijkt je echt op het lijf geschreven. Heel veel plezier nog en laat ons vooral ook zoveel mogelijk meegenieten! Groetjes, tante Rita en mannen

  Geplaatst:
 • Jenske zei:

  Hallo,

  Ik ben Jenske Koopmans en samen met Vera Bulkens gaan wij een voorstelling maken over jullie stageervaringen in het buitenland. We studeren Artiest aan het KW1C. We zouden het leuk vinden je nu al wat vragen te stellen over het land, nu je er nog bent. Zou je contact met een van ons op willen nemen? jenske.koopmans@edu-kw1c.nl of vera.bulkens@edu-kw1c.nl

  Groetjes Jenske en Vera

  Geplaatst:
 • Stefan Meens Namens Shell Station Zaltbommel. zei:

  Hoi Bart,

  Wat zijn jullie goed bezig daar, complimenten. Super om te zien, dat zulke kleine dingen zulke grote verschillen kunnen maken. Eigenlijk ben jij daar een expert met Passie :) Geniet er nog van!

  Tot Shell Team Shell Zaltbommel

  Geplaatst:

Plaats een reactie

Je emailadres wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.