Kenia

Geplaatst op woensdag 6 nov 2013 om 18:11

Jambo jambo! Alweer een tijdje geleden dat ik de tijd heb genomen om een blogje te tikken.  Allereerst wil ik iedereen bedanken die wat gesponsord heeft voor het project. Het geld is hier hard nodig!

 

Ruim twee maanden zitten er voor mij alweer op in Kenia. Ik ben super tevreden over hoe het tot nu toe allemaal is gegaan! Ondanks het af en toe ziek zijn en het gemis van familie en vrienden heb ik het nog steeds prima naar mijn zin hier!

 

Joeri en ik zijn half oktober voor een midweekje naar Lamu geweest. Dit is een eiland wat vlakbij Somalië ligt. Op dit eiland heeft de tijd stil gestaan volgens mij. Er wonen op Lamu duizenden mensen, maar er is maar een auto. In plaats hiervan gebruiken ze ezels of boten. Heel de week hebben we leuke dingen gedaan, maar het hoogtepunt was toch de full moon paty! De avond begon heel raar, want ik ging samen met een lokale vissersman ergens bier inslaan voor de avond. Je zou denken dat dit in een supermarkt gebeurd, maar in plaats daarvan gingen we naar het politiebureau. Het politiebureau op Lamu zorgt blijkbaar voor de distributie van alcohol op het eiland. Maar het werd vanaf toen alleen maar leuker! Met een grote houten boot ging ik samen met ongeveer twintig negers, een hoop hout, trommels en drank de zee op. De boot ging naar Manda, een onbewoond eiland een paar kilometer van Lamu. Hier begon de gekkigheid, een groot kampvuur werd aangestoken en drie Kenianen namen plaats achter hun trommel. Heel de avond werden er traditionele Afrikaanse liederen gezongen en veel gedanst rond het vuur. Uiteindelijk is de avond geëindigd op een drijvende bar, tussen Lamu en Manda.

(Lamu express)

(Lamu)

Toen we zondag terug kwamen van onze vier daagse vakantie moest er weer gewerkt worden. Tijdens ons tripje naar Lamu is er een groep Duitse vrijwilligers aangekomen in Kenia. Met deze groep heeft onze hostmama al een paar jaar contact. Die maandag begon het project waar zij voor naar Kenia zijn gekomen; het bouwen van een kleuterschool. Bij ons in de achtertuin. Blijkbaar heeft Mama Vicky al tijden een plan om een kleuterschool op te richten waar kansarme kinderen terrecht kunnen, en daar wilde de Duitse vrijwilligers wel bij helpen. De bedoeling is dat kleuters uit arme gezinnen hier naar school kunnen, tegen een lage prijs. Ze heeft al een goede lerares geregeld die voor een minimale prijs wil gaan lesgeven. Dus sindsdien ben ik elke dag na stage op het weeshuis en in het weekend ook thuis aan de slag geweest. Heel leuk allemaal, maar door het warme klimaat en gebrek aan materialen valt het klusje niet mee. Ondertussen staan er al drie complete klaslokalen, een lang pad en een gedeelte van de toiletten. Er is nog veel te doen maar het gaat zeker de goede kant op. Leuk dat Joeri en ik hier ook een steentje aan bij kunnen dragen! Samen met Vicky hebben we veel nagedacht over het project, en zelfs de bouwtekeningen hebben Joeri en ik uitgewerkt.

(Bouwen kleuteschool)

(Bouw)

 

 

Op mijn stage in het weeshuis gaat het ook goed. De kinderen beginnen me steeds meer te vertrouwen en ik voetbal elke dag met de grote kinderen en functioneer als klimrek voor de kleinere kinderen. Deze week zijn we begonnen met het renoveren van de slaapkamers. Dit houdt in dat we de wespennesten weghalen, schilderen en af en toe ergens een spijker in meppen. Voor overmorgen staat een leuk tweede uitje gepland, ons tweede schoolreisje. Vandaag heb ik afspraken gemaakt op stage met de manager en de leerkrachten, en ben ik naar Mida Creek gefietst (waar we heen gaan) om aan te kondigen dat we komen en flink af te dingen op de prijs. In de laatste weken gaat ook het derde tripje plaatsvinden. Ook leuk, bij ons op stage zitten veel internationale vrijwilligers, uit Duitsland, Italië, Engeland, Amerika, maar ook Noord-Korea en Nieuw-Zeeland! Zo kom je nog eens iemand tegen. (Stage)

(Pauze op stage)

 

Verder vind ik het hier nog steeds een heerlijke cultuur om in te leven. Een paar positieve verschillen met Nederland: Waar in Nederland mensen elkaar nog geen blik waardig gunnen zeggen de mensen hier vrolijk gedag. Terwijl we in Nederland allemaal ruimschoots genoeg hebben zijn we super gierig. Hier zouden ze hun laatste eten nog delen met een vreemde. Terwijl wij in ons landje alle luxe hebben die je je maar kan wensen blijven we klagen. Hier zijn er mensen zonder electriciteit, zonder stenen huis, zonder stromend water maar die wel elke dag dankbaar zijn voor een nieuwe dag. 

 

Ik vind het ook leuk dat ik hier leef als een Keniaan, en niet als een toerist. privétaxi's, safari, strand en resort zijn de sleutelwoorden voor de toeristen die hier heen komen. Ze zien het straatbeeld wel, maar ze zien alleen het allerbovenste laagje van het leven hier. Juist omdat Joeri en ik hier leven in een Afrikaans gezin, reizen op onze verroeste fietsen of openbaar vervoer en eten in Afrikaanse restaurants heb ik het idee dat we zo veel meer mee krijgen van de cultuur.

 

Ook heb ik het idee dat ik steeds meer mensen goed doe. Het kunnen kleine dingen zijn voor mij, maar het maakt wel net even verschil. Bijvoorbeeld het winkeltje hier op de hoek waar ik standaard elke dag wat water kom halen is elke dag blij ons te zien als we weer afrekenen. De overbuurman met zijn fietsenzaak is ons heel dankbaar omdat we er bijna elke week staan met een kapotte fiets en hem dan weer betalen. De vrouw die elke ochtend voor ons mahambri (soort oliebollen) maakt voor ontbijt heeft mij vijf minuten gezegend omdat zijn zoon nu voor het eerst echt naar school kan omdat zijn rekeningen betaald zijn. De kinderen op stage die blij zijn dat iemand tijd heeft om met ze te spelen en ze positieve aandacht geeft, of de werker thuis (ex ict-leraar) die af en toe op je laptop mag om zijn kennis op te rakelen. Het zijn hele kleine dingen maar het is wel leuk om te zien dat mensen je waarderen en dat geeft een goed gevoel. Ik hoop dat ik in mijn laatste drie weken hier mee door kan gaan!

 

Verder?

-Het korte regenseizoen is begonnen lijkt wel, sinds drie dagen regent het enorm. No problem want het is geen koude regen zoals in Nederland. Helaas spoelen de wegen wel weg want die zijn veelal van zand.

-Ik heb oog in oog gestaan met een grote slang 's nachts.

-Ik wil iedereen bedanken voor het sponsorgeld. Er is nog meer welkom voor degenen die graag willen helpen.

-Mijn hostmama probeert me nog steeds te bekeren tot het christendom.

-Onze kamer werd gisteren geterroriseerd door tientallen vliegen ter grote van vlinders.

-Ik ben gestopt met mijn malariamedicijnen.

-Joeri en ik gaan vanaf maandag weer samen naar God Our Father! Afgelopen drie weken was ik daar alleen omdat hij op een basisschool les ging geven.

-Zaterdag gaan Joeri en ik met Joost mee naar Tarasaa voor twee dagen, een arm gebied hier een aantal uur vandaan om daar de community te ontmoeten.

-Er woont een nieuw meisje bij ons in het gastgezin, deze kon nergens anders heen en heeft onze hostmama in huis genomen.

(stage)

Genoeg voor vandaag. Bedankt voor het lezen en tot snel.

Reacties

 • Patricia, Vso zei:

  Hoi Bart, prachtig verhaal weer van je avonturen en hoe jij je bijdrage levert de wereld een beetje beter te maken. Blijf lekker genieten en blijf gezond (foei, foei, stoppen met malariapillen)!

  Geplaatst:
 • Leendert zei:

  goed bezig man!

  Geplaatst:
 • Barack En Michelle Obama zei:

  Heey Bart, Uit alles blijkt dat je een echte Wereldburger bent geworden! Mooi om te lezen dat je (zelfs letterlijk!) je steentje bijdraagt en ook ziet wat voor impact de kleine dingen of kleine bijdragen op mensen hebben. We worden er helemaal blij van.... Ga daar vooral mee door... Maar stoppen met malariapillen, dat kan echt niet hoor!

  Liefs Barack en Michelle XXX

  Geplaatst:
 • Doortje Hendriksen Molenstraat 18 In Zevenaar zei:

  Bart, Met heel veel plezier heb ik jouw verslag gelezen. het is mooi om te lezen hoe jij daar bezig bent. Het doet mij aan mijn broer denken , die missionaris was in Afrika. Die broer was dus een oom van ome Clemens. Bart ik wens je nog een fijne tijd in Kenia,. hartelijke groeten D. Hendriksen.

  Geplaatst:
 • Opa En Oma zei:

  hoi Bart l Leuk om je blog weer te lezen,we genieten ervan opa zegt je kunt altijd nog schrijver worden je kunt het heel mooi verwoorden groetjes uit Hedel.

  Geplaatst:
 • Willem Golstein zei:

  Hey Bart! Goed om te zien hoeveel goeds jullie daar doen en daarnaast van het echte Keniaanse leven genieten. Doen jullie goed!

  Geplaatst:
 • Ittieverhoeven zei:

  Hoi die Bart geweldig wat doet .

  Geplaatst:
 • Marino Ligtvoet zei:

  Dit zijn de dingen die je nooit meer vergeet.... Enne, microkrediet is wel degelijk eengoed plan.

  Geplaatst:
 • Rik zei:

  Hoi Bart. Geweldig om je ervaringen weer te lezen en de mooie fotos te bekijken. Ik vind het heel bijzonder dat je buiten je stage, je nog inzet met de bouw van een kleuterschool. Ook mooi om de fotos te zien van de blije kinderen tijdens jullie uitstapje. Ga zo door en blijf genieten van dit geweldig avontuur.

  Geplaatst:
 • Monique (kw1c) zei:

  hoi Bart, Prachtig om te lezen en de foto's te zien, je maakt verschil! Je klas gaat tijdens lessen beeldend een kerstmarktje organiseren om geld in te zamelen, tegen die tijd ben je er zelf ook weer. We weten dankzij jou zeker waar het geld naar toe gaat! Geniet van je laatste weken, tot in december. Groetjes, Monique

  Geplaatst:
 • Carla zei:

  Hallo Bart,

  Wat leuk om weer van jou te lezen. Alles wat jij daar mee maakt is voor mij/ons nieuw en daardoor interessant. Wat ik zo mooi vind is dat jij je vooral zo bewust inzet en opmerkt hoe jouw aanwezigheid en die van je medestudenten bijdraagt aan het leven van de Kaniaanse mensen die je omringen. Mooie voorbeelden beschrijf je. Precies van Monique schrijft, daardoor maak je wezenlijk verschil. Jij schrijft niet alleen makkelijk en beeldend, maar je voorziet ons ook van prachtige foto's die je verhaal kracht bij zetten.

  Dank voor het delen van je prachtige ervaringen! Geniet nog van de vele ontmoetingen en indrukken die je de komende weken ongetwijfeld nog zult hebben.

  Dikke groeten voor jou en je medestudenten!

  Carla

  Geplaatst:
 • Lieke zei:

  Hey Bart weet jij misschien waar mijn reservesleuteltje van mijn fiets is?

  Geplaatst:
 • Lieke zei:

  Dat was een grapje. Ik heb hem al.

  Mooi om te lezen hoe jij mensen zo gelukkig kunt maken terwijl je er zelf zo weinig moeite voor hoeft te doen. Ik hoop dat je nog meer mensen gaat opvrolijken in de laatste drie weken. Ik ben echt supertrots op mijn grote broer!

  Dikke kus en tot snel xx

  Geplaatst:
 • Carla zei:

  Hallo Bart,

  Ik wens jou, Joeri en jullie medestudenten een bijzondere laatste stageweek. Afscheid nemen van de kinderen van jullie stage, van mama Vickey en alle anderen die jullie dierbaar zijn geworden. Ze zien je er vast nog ooit terug!

  Leuk om straks de verhalen van jou zelf te horen.

  Groeten, Carla

  Geplaatst:
 • Trudi Hendriksen zei:

  Hoi Bart, Leuk om weer een bericht van je te lezen. Wat een contrast met Nederland. Geniet van je laatste week daar! Wat een bijzondere dingen maak je mee.

  Geplaatst:

Plaats een reactie

Je emailadres wordt niet gebruikt voor commerciƫle doeleinden.